RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 13 Ratio and Proportion Additional Questions is part of RBSE Solutions for Class 6 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 13 Ratio and Proportion Additional Questions.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 6 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 13 |

Chapter Name |
Ratio and Proportion |

Exercise |
Additional Questions |

Number of Questions |
17 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 13 Ratio and Proportion Additional Questions

**Multiple Choice Questions**

Question 1.

Fraction from of (RBSESolutions.com) ratio 9 : 19 is

(i) \(\frac { 1 }{ 9 } \)

(ii) \(\frac { 1 }{ 12 } \)

(ii) \(\frac { 9 }{ 19 } \)

(iv) \(\frac { 19 }{ 2 } \)

Question 2.

Rs. 400 can be divided in Ram and Rahim of ratio 3 : 5, Then money of Ram will be

(i) Rs. 50

(ii) Rs. 80

(iii) Rs. 150

(iv) Rs. 250

Question 3.

Simplest form of (RBSESolutions.com) Ratio 2 m 20 cm : 11 cm, is

(i) 20 :1

(ii) 1 : 20

(ii) 220 : 11

(iv) 11 : 220

Question 4.

Value of x in, 2 : 3 :: 10 : x is

(i) 20

(ii) 60

(iii) 15

(iv) 30

Question 5.

\(\frac { \Box }{ 12 } =\frac { 8 }{ 10 } \) are in (RBSESolutions.com) proportion then what will be in box

() 9

(ii) 9.6

(iii) 10

(iv) 10.6

Question 6.

Equivalent ratio of 2 : 3 is

(i) 8 : 6

(ii) 5 : 12

(iii) 6 : 9

(iv) 16 : 12

Answers:

1. (iii)

2. (iii)

3. (i)

4. (iii)

5. (ii)

6. (iii)

Question 1.

Fill in the blanks :

(i) For comparison by (RBSESolutions.com) ratio, the two quantities …………… must be in some

(ii) Ratio can be represented by …………… sign.

(iii) Proportion can be represented by …………… sign.

(iv) A relation, which says in same type of quantities, how many times one quantity is to the other quantity, is called ……………

Answer:

(i) unit

(ii) :

(iii) ::

(iv) ratio

**Very Short Answer Type Questions**

Question 1.

Express the following (RBSESolutions.com) ratios in simplest form

(i) 15 : 20

(ii) 28 : 35

Solution:

(i) 15 : 20 = \(\frac { 15 }{ 20 } \) = \(\frac { 3 }{ 4 } \) = 3 : 4

(ii) 28 : 35 = \(\frac { 28 }{ 35 } \) = \(\frac { 4 }{ 5 } \) = 4 : 5

Question 2.

Which is greater ratio in 2 : 3 and 3 : 5

Solution:

Fraction from of ratios = \(\frac { 2 }{ 3 } \) and \(\frac { 3 }{ 5 } \)

Fractions with like denominator = \(\frac { 10 }{ 15 } \) and \(\frac { 9 }{ 15 } \)

Thus, greater ratio will be \(\frac { 10 }{ 15 } \), i.e. 2 : 3

Question 3.

Are quantities 19, 16, 21, and 24 in (RBSESolutions.com) proportion or not?

Solution:

According to question

Product of extreme terms = 19 × 24 = 456 …………… (i)

Product of middle terms= 16 × 21 = 336 …………… (ii)

Both (i) and (ii) are not equal.

19, 16, 21 and 24 are not in proportion.

Question 4.

\(\frac { 20 }{ 5 } =\frac { \Box }{ 6 } =\frac { 12 }{ 3 } \) find the (RBSESolutions.com) number, which fill the box.

Solution:

Question 5.

Divide 20 pend (RBSESolutions.com) in Sheela and sangeeta in ratio 3 : 2.

Solution:

Sum of ratios of both quantities = 3 + 2 = 5

Total number of pen. = 20

∴ Sheela got pen = \(\frac { 3 }{ 5 } \) × 20 = 3 × 4 = 12

and Sangeeta got pen = \(\frac { 2 }{ 5 } \) × 20 = 2 × 4 = 8.

**Short Answer Type Questions**

Question 1.

If cost of 6 cane of Juice is Rs. 210. then find the (RBSESolutions.com) cost of 4 cane of Juice?

Solution:

Cost of 6 cones of Juice = Rs. 210

∴ Cost of 1 cone of Juice = \(\frac { 210 }{ 6 } \) = Rs. 35

∴ Cost of 4 cone of Juice = 35 × 4 = Rs. 140

The cost of 4 cone of Juice is Rs. 140.

Question 2.

Aneesh made 42 runs in 6 overy and Anup made 63 runs in 7 overs. Who (RBSESolutions.com) made more runs per over?

Solution:

∵ Aneesh made runs in 6 overs = 42

∴ Aneesh made runs in 1 overs = \(\frac { 42 }{ 6 } \) = 7

∵ Anup made runs in 7 overs = 63

∴ Anup made runs in 1 overs = \(\frac { 63 }{ 7 } \) = 9

∴ Anup made more runs per over.

Question 3.

Find the ratio of (RBSESolutions.com) each of the following

(a) 30 minute to 1.5 hours

(b) 40 cm 1.5 m.

Solution:

(a) 30 min to 1.5 hours ( ∵ 1 hours = 60 min )

= 30 min : 1.5 × 60 min

= 30 min : 90 min

= 30 : 90

= 1 : 3 **[Divide first and second quantity by their H.C.F. = 30]**

(b) 40 cm to 1.5 m, ( ∵ 1 m = 100 cm )

= 40 cm : 1.5 × 100 cm

= 40 cm : 150 cm

= 40 : 150

= 4 : 15 **[Divide first and second quantities by their H.C.F = 10]**

Question 4.

Are ratios 15 cm to 2 m and 10 sec to 3 min, in (RBSESolutions.com) proportion?

Solution:

⇒ By ratio of 15 cm to 2 m.

= 15 : 2 × 100 = 15 : 200 (∵ 1 m = 100 cm)

⇒ by ratio of 10 sec to 3 min.

= 10 sec : 3 × 60 sec ( ∵ 1 min = 60 sec )

= 10 : 180 = 1 : 8

\(\frac { 3 }{ 40 } \neq \frac { 1 }{ 18 } \)

Thus, they are not in proportion

Question 5.

Are following (RBSESolutions.com) quantities in proportion

(a) 15, 45, 40, 120

(b) 33, 121, 9, 96

Solution:

(a) 15 : 45 and 40 : 120

Product of extreme terms = 15 × 120 = 1800

Product of middle terms = 45 × 40 = 1800

∴ Product of extreme terms = Product of middle terms

∴ 15, 45, 40, and 120 are in proportion.

(b) 33 : 121 and 9 : 96

Product of (RBSESolutions.com) extreme terms = 33 × 96 = 3168

Product of middle terms = 121 × 9 = 1089

∴ Product of extreme terms ≠ Product of middle terms

∴ 33, 121, 9, and 96 are not in proportion.

We hope the RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 13 Ratio and Proportion Additional Questions will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 13 Ratio and Proportion Additional Questions, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.