RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Negative Numbers and Integers In Text Exercise is part of RBSE Solutions for Class 6 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 4 Negative Numbers and Integers In Text Exercise.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 6 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 4 |

Chapter Name |
Negative Numbers and Integers |

Exercise |
In Text Exercise |

Number of Questions |
9 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 4 Negative Numbers and Integers In Text Exercise

**Pg. No. 48**

Question 1.

Write using (RBSESolutions.com) appropriate symbols

1. Any 2 numbers smaller than 0.

2. 50 meters below sea level.

3. 10° C temperature below 0°C.

4. 15°C temperature above 0°C.

Solution.

Using appropriate symbols :

1. Any number, smaller than 0 = – 1, – 2

2. 50 meters below sea level = – 50 meter

3. 10°C temperature below 0°C = – 10°C

4. 15°C temperature above 0°C = + 15°C (Page No. 48)

Question 2.

Mark – 3, 5, – 1, 0, – 5, 6 on the (RBSESolutions.com) number line

Solution.

Marking – 3, 5, – 1, 0, – 5, 6 on number line –

**Page No. 50**

Question 1.

Solve the following

(i) (- 7) + (+ 8)

(ii) (- 3) + (5)

(iii) (- 3) + (- 2)

(iv) (+ 7) + (- 2)

Solution.

(i) (- 7) + (+ 8) = – 7 + 8 = 8 – 7 = 1

(ii) (-3) + 5 = -3 + 5 = 5- 3 = 2

(iii) (- 3) + (- 2) = – 3 – 2 = – 5

(iv) (+ 7) + (- 2) = 7 – 2 = 5

**Page No. 52**

Question 1.

Fill in the (RBSESolutions.com) following table.

Solution.

Completing the table –

**Page No. 53**

Question 1.

Subtract the following with (RBSESolutions.com) the number line.

(i) (+ 7) – ( + 3)

(ii) (+ 3) – (+ 7)

(iii) (+7) – (3)

(iv) (- 7) – ( – 3)

Solution.

Operating on number sine –

(i) (+ 7) – (+ 3) = 7 – 3 = 4

(ii) (+ 3) – (+ 7) = 3 – 7 = – 4

(iii) (+ 7) – (- 3) = 7 + 3 = 10

(iv) (- 7) – (- 3) = – 7 + 3 = – 4

**Page No. 45**

Question 1.

Mahesh is studying and he is staying in a (RBSESolutions.com) tribal hostel. His father gives him ₹ 100 every month as pocket money which he deposits with his warden. He transacts the money according to his needs which is recorded on a paper by the warden.

Mahesh took ₹ 50 in the first week, ₹ 30 in the second week, ₹ 20 in the third week and asked for ₹ 20 in the fourth week. The warden says that he has returned the complete amount. Ramesh tells him to deduct it in the next month. The warden gives him ₹ 20 and denotes in on amount received the number-line as follows :

Mahesh got ₹ 100 on the first day of the second month, which he deposited to the warden. Can you tell how much of Mahesh’s money is now left deposited with the wardens?

The same day he got prize of ₹ 50 for essay writing, now how much total money of Mahesh is deposited with the warden ?

Look at the number line and answer the following questions –

1. How much money did Mahesh (RBSESolutions.com) spend in the first month?

2. How much money did the warden give him in the fourth week?

3. In which direction has the warden shown above amount on the number line?

4. What is the difference between the ₹ 20 written on the right side and the ₹ 20 written on the left side of the zero?

5. On which side of the number line ₹ 100 and ₹ 50 received in the second month is denoted?

6. If Mahesh has to spend ₹ 200 due to illness in the second month, how much money will remain with the warden and’where on the number line will it be denoted?

Solution.

In First month ₹ 100 deposited to warden. So after cut ₹ 20 warden will have ₹ 80. After got prize of ₹ 50 for essay writing money deposit to warden

= ₹ 80 + ₹ 50 = ₹ 130

After consider number line –

1. Mahesh spend in first (RBSESolutions.com) month = ₹ 120 (50 + 30 + 20 + 20)

2. ₹ 20, warden give him in the fourth week.

3. Left side of zero.

4. ₹ 20 on the right side means +ve i.e., Mahesh’s money ₹ 20 on the left side means ve i.ev warden’s money.

5. Out of received money ₹ 100 and ₹ 50, ₹ 20 on left side of zero and rest on right side of zero are marked.

6. If Mahesh has to spend ₹ 200 due to illness in second month then Mahesh will deduct ₹ 70 to the warden and it denoted left side of the zero on number line.

**Pg. No. 46 – 47**

Question 1.

Write predecessor and successor of (RBSESolutions.com) the following table.

Solution.

Writing predecessor and successor, in the table –

**Pg. No. 52**

Question 1.

What will be the sum of two (RBSESolutions.com) positive integers?

Solution.

Always positive.

Question 2.

What is the result of addition for more than two negative integers? Positive/ Negative/Zero.

Solution.

Always negative.

We hope the RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Negative Numbers and Integers In Text Exercise will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 4 Negative Numbers and Integers In Text Exercise, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.