As a class activity, list two or three tribal groups from your region or State. Class 6

R
RBSEGuide
· Jun 29, 2026 · Reviewed & updated Oct 01, 2026 · 2 min read

As a class activity, list two or three tribal groups from your region or State. Class 6


Question 1.

As a class activity, list two or three tribal groups from your region or State. Document some of their art and belief systems. Class 6

Answer:

In my state, we have several tribal groups, such as:

  1. Santhal: They are known for their beautiful dance forms and vibrant paintings that tell stories of their culture.

Most of the people of Santhal worship Singbonga.

  1. Gond: Gond art is famous for its intricate patterns and bright colours, often depicting nature and animals.

The majority of Gond people still follow their own traditions of nature worship. Now many people have become influenced by Brahminical Hinduism.

  1. Bhils: They have unique music and dance traditions, and their art often includes motifs from their daily life and surroundings. These groups have rich traditions that show; their connection to nature and their history.

The Bhils worship a variety of deities supreme gods including Shiva, the Durga.


True or false

Question 1.

The Vedic hymns were written on palm-leaf manuscripts.

Answer:

True


Question 2.

The Vedas are India’s oldest texts.

Answer:

True


Question 3.

The Vedic statement ekam sat vipra bahudha vadanti reflects a belief in the unity of cosmic powers.

Answer:

True


Question 4.

Buddhism is older than the Vedas.

Answer:

False. This is false because the Vedas were composed before Buddhism began, which was around the 5th century BCE.


Question 5.

Jainism emerged as a branch of Buddhism.

Answer:

False. It was initiated as a separate school of philosophy by Rishabhadeva. Lord Mahavira was the last Tirthankara of this school.


Question 6.

Both Buddhism and Jainism advocated for peaceful coexistence and the avoidance of harm to all living beings.

Answer:

True


Question 7.

Tribal belief systems are limited to belief in spirits and minor deities.

Answer:

False. This is false because tribal belief systems are diverse and can include complex rituals, stories, and connections to nature, not just spirits and minor deities.