Family and Community Class 6 Very Short Question Answer

R
RBSEGuide
· Jun 29, 2026 · Reviewed & updated Oct 01, 2026 · 1 min read

Family and Community Class 6 Very Short Question Answer

Family and Community Class 6 Very Short Question Answer


Question 1.

What is the basic unit of society?

Answer:

Family.


Question 2.

What type of family includes multiple' generations?

Answer:

Joint family.


Question 3.

What principle emphasizes moral duty in Indian culture?

Answer:

Dharma.


Question 4.

What term refers to the act of giving?

Answer:

Dana.


Question 5.

What value promotes non-violence?

Answer:

Ahirnsa.


Question 6.

What is basic unit of society ?

Answer:

Family


Question 7.

Who is responsible for raising children ?

Answer:

Parents.


Question 8.

What is jati ?

Answer:

A subdivision of community is called a jati. You can also say it a social group or caste.