India’s Cultural Roots Class 6 Short Question Answer
India’s Cultural Roots Class 6 Short Question Answer
India’s Cultural Roots Class 6 Short Question Answer
Question 1.
What are the branches of culture ?
Answer:
The branches include art, literature, science, medicine, religion, governance, martial arts and so on.
Question 2.
What do you mean by the phrase school of thought ?
Answer:
It means a group of thinkers or spiritual seekers who share similar ideas about human life, the world etc.
Question 3.
What are the values highlighted in the Vedas ?
Answer:
- Vedas tell us all creatures may be happy.
- They wish them all to be free from disease and sorrow.
- They teach us how to lead life on the path of religion or dharma.
Question 4.
What do you mean by Janas or Clans ? Give example.
Answer:
The term Janas or Clans represents the group of people in Rig Vedic society. The Rig Veda alone lists over 30 such janas — for example, Bharatas, the Purus, the Kurus, the Yadus, the Turvashes etc.
Question 5.
What are Upanishads and what do they talk about ?
Answer:
Upanishads are group of texts built upon vedic concepts. They deal with the intense concepts of rebirth and karma, atman and Brahman.
- Rebirth means taking birth again and again.
- Karma means if you do good, it leads to good results and if you do bad, it leads to bad outcomes.
Question 6.
What did Siddhartha Gautama see first time in his life ?
Answer:
He saw first time in his life an old man, a sick man and dead body. He also saw an ascetic, who appeared to be happy and at peace.
Question 7.
How did the Prince Vardhamana become Mahavira ?
Answer:
Vardhamana practised an ascetic discipline and after 12 years, achieved infinite knowledge or supreme wisdom. Therefore, he came to be known as Mahavira.
Question 8.
From where the world ‘Jain’ comes from ?
Answer:
The word ‘Jain’ comes from the word jina’, meaning conqueror. Conqueror means conquest over ignorance and attachments, so as to reach enlightenment.
Question 9.
How does Jainism view the inter-connectedness of life?
Answer:
Jainism emphasizes that all living beings are interconnected and interdependent. This belief fosters compassion and respect for all forms of life, as harming one affects the whole ecosystem.
Question 10.
What are the main teachings of Mahavira in Jainism?
Answer:
Mahavira’s teachings focus on the principles oiahimsa (non-violence), anekantavada (multiple perspectives), and aparigraha (non- possessiveness). He emphasized the importance of self-discipline, ethical living, and the pursuit of spiritual knowledge to attain liberation from the cycle of birth and death.
Question 11.
What is the significance of the Jataka tales?
Answer:
The Jatakq tales are stories of the Buddha’s previous lives, illustrating moral lessons and the values of compassion, selflessness, and wisdom, which are central to Buddhist teachings.
Question 12.
What is folk tradition ?
Answer:
These are cultural practices or teachings transmitted orally among common people, through everyday practice, without written text.
Question 13.
What is tribe ?
Answer:
A tribe is a social entity defined as a group of families or clans sharing a common descent, a culture, and a language, living in a close-knit community under a chief and holding not private property.
Question 14.
Explain Janagali.
Answer:
These are people living in a specific environment such as forest or mountain. For these people, a term is used in the Indian Constitution as tribes or tribal communities in English and Janagali in Hindi.