India’s Cultural Roots Class 6 Very Short Question Answer

R
RBSEGuide
· Jun 29, 2026 · Reviewed & updated Oct 01, 2026 · 1 min read

India’s Cultural Roots Class 6 Very Short Question Answer

India’s Cultural Roots Class 6 Very Short Question Answer


Question 1.

When were the four Vedas composed ?

Answer:

They were composed between the dates ranging from the 5th to 2nd millennium BCE.


Question 2.

How many generations memorise these Vedas through rigorous training and passed on orally with hardly any alterations ?

Answer:

About 100 to 200 generations.


Question 3.

Who composed the vedic hymns ?

Answer:

Rishis and rishikas composed the vedic hymns in an early form of the Sanskrit language.


Question 4.

Which was the another name for God?

Answer:

Truth


Question 5.

What the last mantras (verses) of the Rig Veda say ?

Answer:

Unity among people.


Question 6.

What professions are mentioned in vedic texts.

Answer:

Agriculturist, weaver, potter, builder, carpenter, healer, dancer, barber, priests etc.


Question 7.

What rituals developed in Vedic culture ?

Answer:

They performed yagya and offered prayers and chanted hymns.


Question 8.

What do you mean by modern yoga ?

Answer:

It is a practice meant to maintain physical, mental and spiritual wellness for all.


Question 9.

What is Hinduism ?

Answer:

Hinduism is a way of living based on the Sanatana principles discussed in vedic and puranic texts. '


Question 10.

Where did Buddha get enlightenment ?

Answer:

Under a pipal tree at Bodh Gaya (today in Bihar).


Question 11.

What are the sources of human suffering according to Buddhism ?

Answer:

Avidya (ignorance) and attachment are the source of human suffering.


Question 12.

Who spread and practised Buddha’s teachings ?

Answer:

A community of bhikshus or monk and female equivalent of bhikshunis or nuns.